torstai 5. heinäkuuta 2007

Pikkuinen pitsimekko.

Tässä on nyt kuva 1,5-vuotiaalle kummitytölleni tekemästäni pitsimekosta - oikeastaan ensimmäinen vähänkään pitsiin viittaava työni :) Ajattelinpa heti aloittaa tämän ohje-jutunkin liittämällä tähän ohjeen, jonka mukaan (suunnilleen...) tämän tein, jospa siitä joskus on vielä minulle tai jollekin muulle hyötyä. Ihkaensimmäinen ohjeeni siis! Ihan niin pro en ole, että ihan tarkkoja ohjeita jaksaisin väsätä (tai olisin laittanut ylös), mutta kuitenkin:

Sara-pitsimekko
koko: n. 80cm, oli juuri sopiva 1,5-vuotiaalle
puikot: pyöröt 3,5
lanka: helmassa Tennessee ja yläosassa Erica (molemmat 100% puuvillaa)
Tiheys: Tennesseellä noin 19 s = 10cm, Ericalla noin 20 s = 10 cm

Aloita helmasta. Luo Tennesseellä 182 s ja neulo pyöröneuleena oikein ensin muutama kerros ilman pitsiä ja kavennuksia. Ala sitten kaventaa noin joka 6. krs seuraavasti: 1 o, 2 o yhteen, puolet silmukoista tavallisesti, ylivetokavennus, 1 o, 2 o yhteen, puolet silmukoista tavallisesti, ylivetokavennus. Idea on siis se, että kaksi kavennussaumaa tulee helman sivuille.
Tee pitsiä myös noin joka 6. krs: *3 o, ylivetokavennus, langankierto*. Toista *-* koko kerros. Itse vaihtelin vähän aloituskohtaa kullakin pitsikerroksella; pyrkimys oli, että reiät eivät tulisi ihan samaan kohtaan.
Kun helmaa on valmiina noin 33 cm, muutaman kerroksen aikana kavennetaan vielä niin, että silmukoita jää jäljelle 90. Silmukat jaetaan kahdelle puikolle, 45 s molemmille niin, että muodostuu etukappale ja takakappale (saumat siis jäävät sivuille). Lanka vaihdetaan Ericaan. Yläosa neulotaan ainaoikeaa tasona, etu- ja takakpl siis erikseen.
Kädenteitä varten aloitetaan kavennukset, kun työn yhteismitta on 36 cm. Ensimmäisellä kerroksella kavennetaan muutama silmukka, sitten väliin kerros ilman kavennuksia, ja taas seuraavilla muutama lisää. Katsoin vähän, miten rupesi näyttämään kivalta. Pääntietä varten päättelin keskeltä 35 s sopivassa kohtaa; mekon kokonaismitaksi alhaalta olkasaumoihin tuli 48 cm. Olkahihnoista tuli 5 s leveät.
Lopuksi virkkasin Ericalla reunuksen helmaan kaavaa *2 ks, 3 kjs, 2 ks* toistaen. Hihansuihin ja pääntiehen virkkasin kiinteillä silmukoilla reunan, koska ne tuntuivat kaipaavan vähän ryhtiä. Ja valmista tuli!

Ei kommentteja: