maanantai 6. lokakuuta 2008

Pienet porkkanapiiraat, 12 kpl

Sain tämän reseptin äidiltäni, joka kertoi sen olevan viime syksyn Maku-lehdestä.

Pohja:

3,5 dl vehnäjauhoja

100 g voita tai leivontaan tarkoitettua Oivariinia

15 g hiivaa

1 dl maitoa


Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi seokseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, ja sekoita maito sitten jauhojen ja rasvan joukkoon. Anna taikinan kohota sen aikaa, kun valmistat täytteen.


Täyte:

1 rkl voita/öljyä

400 g porkkanaraastetta (tai mitä kaapista löytyy)

2 dl kasvislientä

250 g Koskenlaskija-juustoa, viherpippuria ja/tai muuta makua (vähän vähempikin määrä riittää ja pelkästä viherpippurijuustosta tulee tosi pippurinen maku)

1–2 murskattua valkosipulinkynttä

mustapippuria

1 dl silputtua persiljaa


Sulata rasva pannulla ja kuullota porkkanaraastetta hetki. Sekoita joukkoon kasvisliemi ja sulata lopuksi seokseen juusto. Lisää mausteet.


Leivo taikinasta tanko, leikkaa se 12 osaan ja painele palat muffinivuokiin. Lisää täyte.


Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.


Tänään tarjoamassani versiossa oli 250 g Koskenlaskija viherpippuria ja n. 100 g maustamatonta sulatejuustoa (tein siis kaksinkertaisen annoksen). Porkkanaa taisi olla n. 600 g ja lisäksi kaksi isohkoa sipulia. Täytettä tuli juuri sopivan verran ja piirakoita 23 kpl. Käytin pohjaan leivontaan tarkoitettua Oivariinia ja täytteeseen oliiviöljyä (alun perin ohjeessa käsketään siis panna voita). Oon havainnut parhaiksi muffinivuoiksi tämäntyyppisiin leivonnaisiin Pirkan Amerikan muffinivuoat (vaikka kaipa vastaavia jollain muullakin merkillä on). Ne ovat vähän tavallisia muffinivuokia korkeampireunaisia ja tukevampia. Tietysti jos omistaa metallisen muffinivuoan, niin se on onnen omiaan näille.

Tein äsken vielä uuden annoksen, kun J toi mökkireissulta vihanneksia ja sulatejuustoakin oli jäänyt yli. Toimi hyvin myös purjolla, punasipulilla ja paprikalla sekä maustamattomalla (10 %) sulatejuustolla. Panin makua antamaan ekstravalkosipulia ja toisen kasvisliemikuution.

Maria B, oon pahoillani, mutta en löydä enää sitä lupaamaani linkkiä :( Koetan kattoa vielä, jos se tulisi jostain vastaan.

2 kommenttia:

Laura Proust kirjoitti...

Hyvä! Nää oli hyviä. Tää tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, mukavan kuuloinen resepti. Tuota pohjaohjetta mietiskelin vielä.. En ole aiemmin tehnyt tuollaista. Oliko mielestäsi hyvä pohja, oliko rapea vai pehmeä? Maukas?

Mietin että sopisiko tähän ohuempi peruspiirakkapohja, juustoraasteripauksella tai perunasosejauhepohjainen versio.. mitä luulet? :)

Kiitos ja anteeksi kysymystulva. ;)

Lotta